10 vragen die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek

 

 

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en wil je je goed voorbereiden? In deze blog deel ik 10 veelvoorkomende vragen die je kunt verwachten en geef ik tips om zelfverzekerd aan de sollicitatietafel te zitten.

 

Een sollicitatiegesprek vormt een cruciaal onderdeel van het wervingsproces. Werkgevers willen jou beter leren kennen en beoordelen of je de juiste kandidaat bent voor de functie. Een goede voorbereiding is daarom essentieel om met vertrouwen het gesprek in te gaan en indruk te maken op jouw mogelijke nieuwe werkgever.

 

  1. Vertel eens iets over jezelf: Elevator Pitch. De opening van een sollicitatiegesprek begint vaak met: 'Vertel iets over jezelf.' Bereid een beknopte en overtuigende elevator pitch voor waarin je in enkele minuten vertelt wie je bent, wat je hebt gedaan en waar je naar op zoek bent. Blijf vooral dicht bij jezelf.
  2. Waarom solliciteer je op deze functie? De werkgever wil weten of je de functie serieus overweegt en begrijpt wat de rol inhoudt. Wees specifiek en benoem de aspecten van de functie die je aanspreken, waarom deze bij jou passen en hoe je de functie zou uitoefenen.
  3. Sterke en zwakke punten. Hoe presenteer je ze? Bespreek je sterke punten gericht op vaardigheden en eigenschappen die relevant zijn voor de functie. Vraag ook anderen om feedback om te ontdekken wat jou uniek maakt. Benoem vervolgens de punten waarin je jezelf wilt verbeteren en geef aan hoe je hieraan gaat werken.
  4. Omgaan met tijdsdruk: voorbeelden en aanpak. Wanneer de functie deadlines met zich meebrengt, kun je de vraag verwachten: 'Hoe ga je om met tijdsdruk?' Geef voorbeelden van succesvolle uitdagingen die je binnen een bepaalde tijd hebt aangepakt en leg uit hoe je dit hebt aangepakt.
  5. Toekomstperspectief: Waar zie je jezelf over een paar jaar? De werkgever wil je ambitie en toewijding aan de functie en het bedrijf peilen. Communiceer je concrete ambities en verwachtingen zo duidelijk mogelijk.
  6. Waarom wil je bij ons bedrijf werken? Dit is het moment om te laten zien dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf. Benoem specifieke aspecten zoals de bedrijfscultuur, waarden, producten of diensten die je aanspreken en waarom jij jezelf hier ziet werken. Stel de vraag daarna eens terug: 'Wat maakt  werken bij dit bedrijf leuk voor jou/jullie?'.  
  7. Uitdagende situaties en aanpak. Bereid een voorbeeld voor waarin je een uitdagende situatie hebt overwonnen. Leg uit welke stappen je hebt genomen om het probleem op te lossen en welke resultaten je hebt behaald.  
  8. Jouw rol in een team en ideale aansturing.Werkgevers hechten veel waarde aan teamwork. Bespreek je ervaringen met succesvolle teamprojecten, benadruk je communicatiestijl en leg uit hoe je graag samenwerkt met collega's. Denk ook na over hoe je graag aangestuurd wordt.
  9. Motivatie in je werk: wat drijft jou? Laat zien waar je energie van krijgt en wat jou voldoening geeft na een werkdag. Toon je motivatie om een waardevolle bijdrage te leveren aan het team en de organisatie. 
  10. Salarisindicatie en secondaire arbeidsvoorwaarden. Veel mensen vinden dit een lastige vraag, wees daarom goed voorbereid! Tegenwoordig zie je gelukkig steeds vaker salarisranges in vacatureteksten opgenomen. Dat is fijn want dit geeft een richtlijn. Onderzoek marktconforme salarissen op internet en bekijk de CAO wanneer deze van toepassing is. Zoek je huidige secundaire arbeidsvoorwaarden op, zoals vakantiedagen, 13e maand en bonusregelingen en ken je opzegtermijn en beschikbaarheid.

 

Door je goed voor te bereiden op deze vragen, betreed je het sollicitatiegesprek met meer zelfvertrouwen en overtuiging. Het is van essentieel belang dat je een helder beeld van jezelf schetst - wie je bent, wat je kwaliteiten zijn en waar je naar streeft. Laat je antwoorden concreet zijn en geef duidelijke voorbeelden om je competenties overtuigend over te brengen. Blijf gedurende het sollicitatiegesprek authentiek en onthoud dat jezelf zijn het allerbelangrijkste is.

Als je geen antwoord weet op een gestelde vraag, maak je geen zorgen! Eerlijkheid is altijd de beste keuze; het is beter geen antwoord te geven dan een slecht doordacht antwoord te geven.

Belangrijk is ook dat jijzelf een goed gevoel hebt over de functie en het bedrijf. Bereid daarom zelf vragen voor die je aan de werkgever kunt stellen. Dit toont initiatief van jouw kant. Onthoud dat solliciteren vergelijkbaar is met daten - het draait allemaal om het vinden van de juiste match, van beide kanten.

Door een grondige voorbereiding en het met vertrouwen beantwoorden van vragen vergroot je je kansen op succes en kom je dichter bij jouw nieuwe uitdaging. Veel succes met je sollicitatiegesprekken en het bemachtigen van jouw nieuwe baan!